Niskakipu

5.3.2016 | | | |

Niskakipu on erittäin yleistä

Viimeisen puolen vuoden aikana noin  54% väestöstä on kokenut niskakipua(1). Niskakipu on myös hyvin yleinen syy hakeutua osteopaatin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Niskakipu voi olla voimakasta, pelottavaa ja ehkä jopa lamauttavaa, mutta taustalla on harvoin vakavaa lääketieteellistä syytä. Niskakivut ovat usein toiminnallisia. Tyypillisiä syitä niskan kivulle ovat alueen lihasten jännitystilat, kaularangan nivelten toimintahäiriöt, yliliikkuvuus, liikekontrollin häiriöt ja hermopinteet.

Niskakipuisen paranemisennuste on hyvä.

Niskakipuun voi liittyä päänsärkyä ja huimausta

Niska-hartiaseudun lihasten jännittyessä päänsäryn ilmaantuminen on yleistä. Säteilyt voivat olla lihas - tai kaularankaperäisiä. Lihakset ja lihaskalvot voivat myös aiheuttaa kiristystä hermoihin, jotka säteilevät kipua päähän.

Niskakivun yhteydessä voi ilmaantua myös huimausta. Kaularangan rakenteissa on paljon asentotuntoreseptoreita, jotka auttavat tasapainon muodostumisessa. Kivusta tai jännityksestä johtuva nopea kaularangan asennon muutos muuttaa asentoaistia. Muuttuneen asentoaistin, tasapainoaistin ja näköhavainnon välille voi syntyä ristiriita. Tästä voi seurata huimaus.

Kivusta huolimatta kannattaa pysyä aktiivisena. Täysi lepo ja liiallinen varominen ovat yleensä tekijöitä, jotka altistavat kivun kroonistumiselle.

Kroonistuessaan niskakipu heikentää niskan alueen lihasten voimaa. Lihaskudos korvautuu osittain rasvalla. Kivun jatkuessa pitkään, kivun alkuperäinen aiheuttaja voi olla jo parantunut, mutta kipu jatkuu, koska niska on heikko. Olisi syytä aloittaa niskan vahvistaminen.

Niskakivun hoitaminen

  1. Vahvaa näyttöä niskakivun hoidossa on manuaalisesta käsittelystä(2), niskalihasten voima-, koordinaatio- ja kestävyysharjoittelusta sekä asiakkaan neuvonnasta(3).
  2. Hieman vaikuttavia ovat niskan traktio sekä hermokudoksen mobilisaatioharjoitteet(4).
  3. Heikkoa näyttöä on myös venyttelystä ja McKenzie –harjoitteista.

Pysy aktiivisenana kivusta huolimatta!

Niskakipuisen kannattaa hakeutua lääkäriin, mikäli:

  • Niskakipu on alkanut vammasta, kuten kolarista.
  • Kipu on voimakasta ja jatkuvaa. Asennon vaihtamisella ei ole vaikutusta kipuun.
  • Niskakipuun liittyy yleisoireita, kuten kuumetta, oksentelua yms.

Niskakivun ennaltaehkäisy

  • Työergonomia ja riittävä liikunnan harrastaminen auttavat niskakivun ennaltaehkäisyssä.
  • Pään asentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Pää painaa 4-5 kiloa. Pään työntyminen eteen aiheuttaa ylimääräistä jännitystä niskan lihaksille ja kuormittaa alueen rakenteita.
  • Nukkumisergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Kaularangan olisi syytä olla yön aikana neutraalissa asennossa. Parasta olisi nukkua sopivan tyynyn kanssa selällään tai kyljellään.
  • Vältä staattisia asentoja! Älä ole kauan samassa asennossa. Pidä taukoja ja vaihtele asentoja. Kevytkin staattinen lihastyö on kuormittavaa ja aiheuttaa helposti kipua.
  • Vältä vetoa. Ilmavirta jäähdyttää lihasta nopeasti, mikä voi aiheuttaa lihaksiin kipupisteitä.

Niskakipu blogin lähteet:

1 Cote P, Cassidy JD, Carroll L. The factors associated with neck pain and its related disability in the Saskatchewan population. Spine. 2000.

2 Gross A et al. Manipulation or mobilisation for neck pain. Cochrane Database Syst Rev 2010.

3 Jull et al. A randomized cotrolled trial of exercise and manipulative therapy for cerviogenic headache. Sipne 2002.

4 Allison et al. A randomized clinical trial of manual therapy for cervico-brachial pain syndrome - a pilot study. 2002.

5 Ylinen et al. Stretching exercises vs manual therapy in treatment of chronic neck pain: a randomized controlled cross-over trial. J Rehabil Med 2007.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...